Medicijn Vetoryl

Downloads

Vetoryl behandelingsschema
Vetoryl bijsluiter 10 mg (november 2007)

Vetoryl® voor de behandeling van Cushing

Het actieve bestanddeel in Vetoryl heet trilostane. Trilostane blokkeert de synthese van cortisol door het enzym te remmen dat verantwoordelijk is voor de aanmaak van cortisol.
Vetoryl® is een medicijn dat dagelijks moet worden toegediend.


Vetoryl 10 mg

Hoe geef ik Vetoryl® aan mijn hond?

Vetoryl® is beschikbaar in capsules van10, 30 en in capsules van 60 mg.
Uw dierenarts zal de juiste dosering voor uw hond bepalen door het bloed op gezette tijden te onderzoeken.
Wij bevelen aan de caspule(s) Vetoryl® ’s morgens met het voer aan uw hond te geven. Dit maakt het voor uw dierenarts mogelijk te onderzoeken of uw hond de juiste dosering krijgt. Hiervoor moet 2 à 3 uur na toediening van Vetoryl® bloed worden afgenomen.


Trilostane

De werking van Trilostane is maar kort: 2-6 uur. Bij éénmalige toediening wordt dus slechts gedurende een korte periode de productie van cortisol onderdrukt. Toch blijkt dit voldoende te zijn om een duidelijke verbetering van de symptomen te bewerkstelligen. De ‘truc’ is nu om een zodanige dosering van het middel Trilostane te geven, dat er voldoende onderdrukking is van de productie van cortisol om een klinische verbetering te geven, maar dat er geen symptomen optreden ten gevolge van een tekort aan cortisol zoals buikpijn, braken, anorexie en sloomheid. De inmiddels opgedane ervaring leert, dat het het verstandigste is om te starten met een lage dosering Trilostane (2-4 mg/kg) gedurende een periode van 3 weken, waarna het effect van de behandeling geëvalueerd wordt aan de hand van een gesprek met de eigenaar, een lichamelijk onderzoek en een bloedonderzoek. Bij dit bloedonderzoek worden er diverse hormoonspiegels gemeten en er wordt een test gedaan om te kijken in hoeverre de bijnierschors nog kan reageren op stimulerende prikkels (ACTH-stimulatie test).
Aan de hand van de uitkomsten van deze evaluatie kan dan eventueel de dosering van Trilostane voorzichtig worden bijgesteld. In principe moet Trilostane levenslang gegeven worden.

Bron: www.dobermannvereniging.nl


(C) 2010 - Alle rechten voorbehouden

Deze pagina afdrukken